דלורית

דלורית
דלורית (באנגלית butternut squash), דלעת ספגטי, דלעת ערמונים ודלעת בננה שייכות לקבוצת פירות המכונה באנגלית "קישוא חורף" (winter squash) שמקורה בזני פרא שגדלו בשטח שבין גואטמלה למקסיקו. הם נמנים על משפחת הדלועיים שכוללת גם את המלפפון, הקישוא, האבטיח והמלון.הערכים התזונתיים של בני קבוצת "קישוא החורף" עולים בהרבה על אלו של תפוח האדמה. אין מדובר בעוד פרי עתיר פחמימות בצורת עמילן, אלא במקור לחומרים נוגדי דלקת כמו אומגה 3 ובטא קרוטן שחשובים למערכת החיסון ומסייעים להגנה מפני שפעת והצטננות.
מחקרים מהשנים האחרונות מחזקים את חשיבותם של הקרוטנואידים נוגדי החמצון המצויים בקישואי החורף, דוגמת אלפא קרוטן ובטא קרוטן (לוטאין וזיאקסנטין שחשובים לבריאות העין ובטא-קריפטוקסנטין). קיימות עדויות מחקריות לכך שחומר המצוי בפרי עשוי להפחית יצירת כולסטרול.
קישואי החורף עשירים בוויטמין A (תומך בפעולת מערכת חיסון, מופיע בצורת קרוטנואיד שהגוף יהפוך לוויטמין A), ויטמין C (נוגד חמצון המנטרל רדיקלים חופשיים. בכוס דלורית מבושלת יש כשליש מהדרישה היומית), ויטמינים מקבוצת B דוגמת B6, B2, B3 וחומצה פולית (תורמים לאיזון הסוכר בדם ומניעת סוכרת סוג 2), סיבים תזונתיים, מנגן, נחושת, אשלגן ומגנזיום וכן חומצות שומן אומגה 3 מסוג ALA (נוגדות דלקת. בכוס דלורית מבושלת כ- 340 מיליגרם).
פחות מ- 15% מהקלוריות שבפרי נובעות משומנים וככול שמדובר בשומנים הרי אלו כוללים כאמור אומגה 3 ממקור צמחי. מקורן של כמחצית מהקלוריות שמכיל הפרי נובע מתרכובת דמוית עמילן. לזו יש הרכב כימי שונה מעמילנים אחרים והוא בעל תרומה בריאותית מעבר לאספקת פחמימות מורכבות. הסוכרים המורכבים מכילי הפקטין שנמצאים בדופן התא צמחי של בני קבוצת קישוא החורף מהווים חומר נוגד דלקת.
מתכונים מעניינים:
דלורית שלמה צלויה עם טחינה וסילאן ענבים
לירקות צלויים בשלמותם יש קסם מיוחד וטעם שנשמר עמוק בפנים במלוא עוצמתו. גם הדלורית הזו יוצאת מהתנור רכה, מנומרת מצליה, לחה ורבת טעמים כמעט בלי התעסקותיות מקדימות.
גיוון: אפשר במקום הסילאן להשתמש במייפל או דבש.
המרכיבים:
דלוריות שלמות בגודל בינוני, כמה שרוצים (עדיף אורגניות, הן הרבה יותר מתוקות)
טחינה גולמית לזילוף
סילאן ענבים - לזילוף עדין
שמן זית לזילוף
מלח ים
אופן ההכנה:
מורחים את קליפת הדלוריות בשמן זית.
מניחים אותן בתבנית וצולים בתנור שחומם מראש לחום מקסימלי למשך 20-30 דקות, עד שהדלוריות רכות (אפשר לבדוק בעזרת קיסם) ומנומרות בכתמי צליה.
חוצים כל דלורית לאורכה ומנקים מגרעינים.
ממליחים את הדלוריות ומזלפים בשקעים שהותירו הגרעינים מעט סילאן ענבים (או דבש או מייפל), מעט שמן זית ומעט טחינה גולמית. אוכלים חם או פושר.
פשטידת דלורית
חומרים (לתבנית בגודל 20x20 ס"מ):
דלורית במשקל כ-900 גרם (כ-550 גרם לאחר קילוף וגלעון)
2 כפות שמן זית
2 ביצים
250 גרם (גביע) גבינה לבנה 9%
200 גרם (גביע) שמנת חמוצה 15%
2 כפות פירורי לחם
עלים מחמישה גבעולי אורגנו טריים
2 בצלים ירוקים, קצוצים לטבעות דקות
50 גרם גבינה צהובה מגוררת
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה
1. קולפים ומגלענים את הדלורית, וחותכים לקוביות בגודל של 1.5 ס"מ. מניחים בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה. מוסיפים את שמן הזית, ממליחים ומפלפלים. מערבבים כך שהשמן יצפה את קוביות הדלורית. אופים בחום של 220 מעלות עד שהדלורית רכה (כחצי שעה).
2. בינתיים טורפים בקערה את הביצים עם הגבינה הלבנה, השמנת החמוצה, פירורי הלחם, רוב האורגנו (משאירים בצד כמה עלים לקישוט) והבצל הירוק. מתבלים בחצי כפית מלח ובפלפל שחור.
3. כשהדלורית מוכנה, מוסיפים אותה לתערובת, ומעבירים הכל לתבנית משומנת ומקומחת. זורים מלמעלה את הגבינה הצהובה המגוררת.
4. אופים בחום של 170 מעלות, עד שהפשטידה מזהיבה יפה (כשעה ורבע).

